Veel particuliere beleggers pakten de afgelopen jaren in de zoektocht naar meer rendement hun kans op de woningmarkt, maar daar steekt de overheid inmiddels met diverse maatregelen een stokje voor. Rampzalig voor de particuliere belegger? Nee, gelukkig niet. Er is namelijk een minstens zo goed alternatief.
Particuliere beleggers werden de laatste jaren door de lage en zelfs negatieve spaarrente uitgedaagd om op een andere manier rendement uit hun vermogen te halen. De aankoop en verhuur van woningen en appartementen was er een van. Niks mis mee vanuit het rendementsoogpunt bekeken, maar het leverde voor een andere groep mensen wel problemen op. Starters op de woningmarkt kregen nog amper de kans om een eerste eigen koopwoning te bemachtigen.
Overheidsmaatregelen
Als verantwoordelijke voor een goede volkshuisvesting besloot de overheid in te grijpen. Men differentieerde in de overdrachtsbelasting zodat starters 0%, doorstromers 2% en vastgoedbeleggers nu maar liefst 8% overdrachtsbelasting moeten betalen. Dit was niet genoeg om het tij te keren, dus kwamen er extra maatregelen bij op gemeentelijk niveau. De zelfbewoningsplicht is de bekendste en meest voorkomende. Deze maatregel stelt dat je verplicht bent om zelf in de aangekochte woning te gaan wonen; vaak voor een minimale periode van enkele jaren.
Zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw én bestaande bouw
Tot nu toe gold de zelfbewoningplicht al vaak voor nieuwbouwwoningen omdat gemeenten dat via gronduitgifte konden reguleren, maar steeds meer gemeenten onderzoeken nu ook de mogelijkheid om deze maatregel op bestaande woningen toe te passen. Dat zet particuliere beleggers dus volledig buitenspel. Wat nu?!
Het alternatief: recreatievastgoed
Particuliere beleggers hoeven niet ver te zoeken: een vergelijkbare investering is namelijk te vinden in recreatievastgoed. Hier zijn de regels juist omgekeerd: in dit vastgoed mag u in de meeste gevallen alleen investeren als u er níet zelf gaat wonen. Sterker nog, er moet sprake zijn van professionele verhuur in een permanent roulerend model met wisselende toeristische bezetting. Maar hoe werkt zo’n belegging dan? Dat leggen we graag uit.
Zo werkt het
U wordt eigenaar van bijvoorbeeld een hotelappartement of recreatiewoning. Waar u bij normaal vastgoed zelf de verhurende partij – en dus ook beherende partij – van uw vastgoed bent, neemt in dit geval de hotelexploitant of verhuuroperator u alle zorgen uit handen. De verhuur, het beheer en het onderhoud, alles wordt voor u geregeld. Is er een keer een lekkende kraan? De exploitant lost het op. In de tussentijd kunt u de bezettingscijfers en het rendement volgen via een online platform.
Vergelijkbaar of beter rendement
Het rendement van een belegging in recreatievastgoed is vergelijkbaar en in sommige gevallen beter dan een belegging in woningen of appartementen. Ja, u betaalt voor de diensten van de exploitant, maar de huurinkomsten van recreatievastgoed zijn ook significant hoger. Dit heft elkaar dus op. Zeker in een tijd als deze, waarin de prijzen voor particuliere woningen de pan uitrijzen, zal de keuze voor recreatief vastgoed snel gunstiger uitpakken in percentage rendement. En het fijne is: u heeft er geen omkijken naar.
Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op. We laten u de mogelijkheden graag zien!
Bekijk ook:
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Op de hoogte blijven over de voortgang van een project, als eerste horen wanneer een project in verkoop gaat én andere interessante nieuwsberichten ontvangen? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.